ALLERGI HOS HUNDE

Lad mig indledningsvis slå fast, at jeg ikke er dyrlæge eller i øvrigt har uddannelse relateret til allergi eller medicin, men blot har beskæftiget mig med hunde gennem mange år. Nedenstående er baseret på egne erfaringer med adskillige allergiplagede hunde incl. min egen shæferhund. Der er således ikke tale om en mirakelkur, men blot ganske almindelig problemløsning og sund fornuft.


Allergi hos hunde har givet mange hundeejere grå hår - og ofte nogle grimme regninger hos dyrlægen. Hvad skal man gøre? Hunden klør sig til blods, slår ud med store plamager, får eksem, gnaver hul i pelsen (hotspot) eller får pludselige hævelser i hovedet.
Det er ikke særligt rart, at se hunden febrilsk forsøge at skaffe sig af med sin nye plageånd – ALLERGI!!
Ligesom hos mennesker, kan allergi være kronisk eller bare være et kortvarigt anfald, som skyldes et stik fra et insekt eller voldsomme frigivelser af pollen.

Hyppige kilder til en allergisk reaktion hos hunde er lopper, flåter, støvmider og insektbid. Andre kilder til allergi er pollen og naturligvis foderbetinget allergi. (Under 20% af allergi hos hunde er foderbetinget)
Det er således en forholdsvis lille procentdel af allergiske reaktioner som skyldes foder, men typisk er det det første, man forsøger at teste.HVAD GØR DU, HVIS DU MISTÆNKER DIN HUND FOR AT HAVE ALLERGI?

De fleste vil nok køre til dyrlægen, hvilket der absolut ikke er noget i vejen for!
En løsning her kan typisk være en behandling med et hormonmiddel der fjerner alle symptomer, samt en penicillin behandling for de udslæt og sår hunden måtte have. Du vil formentlig også blive anbefalet at skifte foder til et allergifoder.
Alt i alt en udskrivning på ikke under 1000 kr.

Dette er der imidlertid ikke nødvendigvis noget i vejen med - ud over at det koster en masse penge! Kilden til problemet er formentlig ikke løst og du kan se frem til nye besøg hos dyrlægen for yderligere behandlinger.
Måske er det slet ikke nødvendigt at konsultere dyrlægen med det samme!MINE EGNE ERFARINGER SIGER NOGET ANDET…

Alternativt kan du selv foretage de indledende øvelser, inden du besøger dyrlægen. Følgende ”behandling” koster en brøkdel og kan ofte være nok til at klare problemet.

Køb en god hundeshampoo og evt. en antibakteriel shampoo og vask så din hund. Vask eller udskift også hundeseng og tæpper hunden ligger på. Har du hundehus til din hund, kan det evt. vaskes med rodalon og/eller behandles med loppespray til indendørs brug.
Når hunden er vasket og tør, smører du udslet med fucidincreme 2% og åbne/væskende sår behandles med klorhexidinpudder 1%.
Fucidincreme og klorhexidin kan købes i håndkøb på apoteket.

Undersøg om der er sammenhæng mellem din hunds allergi og aktuelle pollental. Har din hund lopper og så videre. (Udelukkelsesmetoden)
Køb på apoteket eller hos din dyrlæge en pakke antihestamin og giv hunden hvad der anbefales. Et hyppigt anvendt produkt til hunde er cetrizim 10 mg. 

Har du mistanke til, at foderet er årsagen til din hunds allergi, skal du selvfølgelig straks skifte. Det tager op til 1 måned før du vil se en gavnlig effekt af et foderskift, idet de allergifremkaldende stoffer først skal udrenses af hundens system.
Jeg vil vove den påstand, at du ved denne behandling kan undgå dyrlægen, idet der i mange tilfælde er tale om forbigående tilfælde af en allergisk reaktion, som skyldes en udefra kommende faktor, du selv kan eliminere.(Lopper, pollen mv.)
Fjerner du den udefra kommende faktor som generer din hund, vil den reagere positivt inden for 7-14 dage. Du har selv løst problemet for din hund og har sparet en masse penge.

Kommer du, efter at have prøvet ovenstående behandling et par gange, til den konklusion at din hund overvejende sandsynligt har kronisk allergi, skal du selvfølgelig aflægge din dyrlæge et besøg.

Da du allerede har sparet et par dyrlæge besøg - og nogle tusinde kroner i den indledende fase - kan du gå direkte til din dyrlæge og få lavet en egentlig allergitest på din hund. Den vil præcist angive hvad din hunde er overfølsom for. (Koster typisk 2-3000 kr.) Du kan derfor få behandlet direkte på problemet ligesom du slipper for bekymringerne om, hvad det er din hund ikke kan tåle.
Ovenstående har jeg selv erfaret, idet jeg selv har en hund, som er allergitestet og kronisk allergisk over for flere græsarter. At min hund er allergisk over for græs, havde jeg nok aldrig fundet ud af uden en test.

Behandlingen er ganske enkel: en lille antihestaminpille en gang om dagen og hunden stortrives uden kløe, udslæt og bivirkninger fra hormoner.
Har du haft glæde af min ”recept” eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig via mail.
 
Christian E. Petersen,
CEP´s Hundefoder